Actueel Nieuws

Blijf op de hoogte van onze laatste nieuws, wetenswaardigheden, actuele ontwikkelingen en leuke tips...

Zonnepanelen aantrekkelijker dan ooit met hoge energieprijzen en verlengde salderingsregeling

Met de huidige energieprijzen is de investering er binnen vierenhalf jaar uit, daarna is alle opgewekte elektriciteit winst. Breukelman: ,,Een paar jaar geleden was de terugverdientijd nog meer dan zeven jaar.’’

Zonnepanelen zijn de afgelopen jaren krachtiger geworden: ze wekken meer energie op per vierkante meter en de prijzen van de panelen daalden tot voor kort fors. Nu stijgen de prijzen weer als gevolg van hogere grondstofprijzen en een verstoorde aanvoer vanuit China, waar bijna alle panelen worden gefabriceerd. Een paneel is nu 30 procent duurder dan vorig jaar, maar door de hogere stroomprijs blijft de terugverdientijd dalen.

 

Bewuster met energie bezig

,,We wekken op dit moment 1791 watt op. Tijd om met eigen stroom de broodjes af te bakken’’, grapt Peter van Maanen uit Hattem. Tien dagen geleden werden er zonnepanelen op het dak gelegd. Hij nam er meteen een energiecontract bij met flexibele prijzen. ,,Toen de energieprijzen gingen stijgen hebben we offertes gevraagd. We waren al bezig met verduurzamen van ons huis uit de jaren 70. Nieuwe kozijnen met HR++-glas, vloerverwarming en dakisolatie. Met de subsidie die we daarvoor kregen hebben we elf zonnepanelen aangeschaft waarmee we 3800 kilowattuur op zouden kunnen wekken. We zijn nu echt veel bewuster met energie bezig. Als de zon schijnt laten we de wasmachine draaien.’’

De familie Van Maanen is niet alleen. Vorig jaar werden op 300.000 daken zonnepanelen gelegd en de verwachting is dat het aantal dit jaar nog verder zal stijgen. Wie nu in zee gaat met een installateur moet vanwege de vele aanvragen rekenen op flinke wachttijden, van soms wel twee tot drie maanden.

Onderzoeker Steven Heshusius van Dutch New Energy Research verwacht dat de markt dit jaar met minimaal 15 procent zal groeien, ook al zijn de panelen duurder geworden. ,,Consumenten zijn enthousiast en de energiecrisis voedt dat.  Hoe groot de groei zal zijn is afhankelijk van het aantal installateurs dat beschikbaar is.’’


Bijna één op de vijf huizen heeft zonnepanelen

1,5 miljoen huizen hebben inmiddels zonnepanelen, gemiddeld elf stuks. Klimaatminister Rob Jetten stelt in zijn beleidsprogramma dat hij vol in wil zetten op nog meer zonne-energie op daken. Bij een peiling vorig jaar - nog voor de energiecrisis - was een kwart van de woningbezitters van plan om binnen twee jaar panelen aan te schaffen. Ook woningcorporaties leggen op steeds meer woningen zonnepanelen. 

Volgens ramingen zijn er nog ruim 2 miljoen daken geschikt voor de installatie van zonnepanelen. Van alle elektriciteit die in Nederland wordt geproduceerd is nu 9,6 procent afkomstig van de zon.

ROB VOSS


Salderingsregeling

Door de hoge energieprijzen krijgt de hele zonnestroomsector een zwieper. Daar komt nog bij dat Jetten vorige week aan de Tweede Kamer heeft laten weten dat de zogenaamde salderingsregeling voorlopig blijft. Met die regeling krijgen bezitters van zonnepanelen evenveel voor de stroom die ze leveren als voor de stroom die ze kopen. Dat is een lucratieve regeling omdat in de zomer veel meer zonnestroom wordt opgewekt dan de huishoudens nodig hebben. Mede daardoor werden zonnepanelen financieel interessant en heel populair.

De bedoeling was dat die regeling vanaf 2023 in acht jaar zou worden afgebouwd. Jetten zegt dat het technisch niet mogelijk is om de wet op 1 januari 2023 in te voeren, bovendien wil hij bekijken of die regeling toch nog moet worden aangepast.

Netbeheerders willen dat de salderingsregeling snel wordt afgeschaft omdat het stroomnet op zonnige dagen volloopt met groene stroom waar weinig vraag voor is. Zij zien graag dat thuisbatterijen financieel aantrekkelijk worden om de overtollige zonnestroom in op te slaan.

Bron: www.pzc.nl Waar vindt u ons?

Osundalo B.V.
Abel Tasmanstraat 61
3165 AM Rotterdam-Albrandswaard
T 010 - 226 26 58
E info@osundalo.nl

 

 

 

 Waarom kiezen voor Osundalo

Persoonlijke benadering, betrouwbare garanties, kwaliteitsmaterialen en esthetisch aantrekkelijke installaties.